9 Mayıs 2016 Pazartesi

Çamaşır Yıkamanın Püf Noktaları

Çevrenizden duymuşsunuzdur, “Çamaşırlarımı yıkamaya üşendiğimden gittim yeni kıyafetler aldım”. Modern zamanın işkencesi olarak da adlandırılan çamaşır çilesi bazı ufak püf noktaları sayesinde dert olmaktan çıkıyor. Bizde sizin için bu basit ama yararlı ipuçlarını araştırdık. Gelin hep beraber bu basit ama yararlı ipuçlarını inceleyelim.


Her şeyin hazırlığı olduğu gibi kıyafet yıkamanın da bir hazırlığı yapılmalıdır. Tüylenmemeleri için sütyenlerin askılarını çıkartın, bütün fermuarlı kıyafetlerinizin fermuarlarını kapatın ve ceplerini boşaltın. Yıkanacak kıyafetlerinizi kumaş türüne ve renklerine göre genel bir ayrım yapın. Beyazlar, renkliler, yünlüler, pamuklular, ipekliler gibi ayırdıktan sonra genel yıkama talimatlarına göre yıkamaya geçiyoruz.

Burada da en çok dikkat edilmesi gereken konu doğru programın seçilmesi. Yeni çamaşır makinalarında program seçimi ve derece ayarını makina artık neredeyse makinanın kendisi yapıyor olsa da doğru programı bilmek sizin yararınıza. Özellikle yünlüler ve ipeklileri çok sıcak olamayan derecelerde kısa programlarda yıkamanız gerekir yoksa kumaşlar çekebilir ya da kıyafetlerinizde ciddi deformasyon sorunları olabilir. 

Genellikle beyazlar için 80 derece uzun program kullanılırken renkliler içinse 40 derece kısa program yeterli olacaktır. Ön yıkama beyaz kıyafetlerde işe yararken renkliler de çok tercih edilmez çünkü renklerin atmasına sebep olabilir. Renk ayrımı olmaksızın havlular ve çarşaflar içinse 60 derece herhangi bir programı kullanabilirsiniz.

Kumaş cinslerine göre basit bir yıkama talimatı listesini aşağıda sizin için derledik:

  • Tül perdeler: Sentetikler programında, düşük ısı ve devirde, az deterjan ile yıkanmalıdır. Tül perdeleri yıkarken başka hiç bir  çamaşırla karıştırmadan, makineyi de çok doldurmayıp az deterjanla yumuşatıcı koymadan yıkanmalıdır.
  • Yünlüler: Yünlü kıyafetlerinizin hepsi ayrıdan renklerine göre de ayrılarak soğuk suda yumuşatıcı ilave ederek yünlüler programında yıkanmalıdır.
  • Pamuklular: Renklerine göre ayrıldıktan sonra renkliler soğuk suda az deterjanla; beyazlar sıcak suda uzun programda yıkanmalıdır.
  • Kadifeler: Yıkanınca çok çabuk deforme olduğundan zorunda kalmadıkça yıkanmamasını tavsiye ediyoruz. Yıkanması gerekiyorsa da hassas programda, az deterjanla düşük devirde yıkanmasını uygundur.
  • Suni kumaşlar: Sentetik deri ve sentetik deri kesinlikle kuru temizleme yapılmamalıdır. Kırışmaması için renklerine ayrıldıktan sonra yün programında, soğuk su, az deterjan ve kısa sıkmada yıkanmalıdırlar.
  • Keten: Her zaman olduğu gibi renklerine göre ayrıldıktan sonra çok kısa programda, çok az deterjan ile yıkanmalıdır.
  • İpek: Yıkamak çok önerilmez çünkü ipeğe zarar verdiği gibi kumaşın renginin parlaklığını ve canlılığını giderir. Eğer yıkanması zorunlu ise hassas programda, soğuk suda, çok az deterjan kullanılarak yıkanmalıdır. Rengi beyaz olan ipekli giysi eğer ki çamaşır suyu ile yıkanmaya çalışılırsa beyaz renk bozulduğu gibi kumaşın üzerinde parça parça sararmalar meydana gelir.

Tüm kumaşların uzmanı olan Dry İstanbul Kuru Temizleme ile siz de çamaşır derdini kafanızdan atarak işi uzmanına bırakırsanız hem profesyonel bir sonuç elde edersiniz hem de çamaşır çilesinde kurtlursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder