5 Nisan 2016 Salı

Kan Lekesi Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatımızda sıklıkla karşılaşabileceğimiz lekelerden biri olan kan lekelerinin miktarı önemsiz olup bir damla bile olsa temizlemek için saatlerce vakit harcamamız gerekebilir. Bir toplantıya yetişmeniz gerekiyor ve hazırlanmak için acele ederken minik bir kaza sonucu tertemiz giysiniz kan lekesi ile kirlendiğinde yine aynı aceleyle temizlemek için hareket ederek yanlış yöntemler ile temizlemeye çalışmanız kan lekesinin kumaş içine derinlemesine nüfuz etmesine ve temizleme zorluğunun 2 kat artmasına neden olabilir.


Kan lekesini mümkün olduğu kadar tazeyken çıkarmaya çalışmalısınız. Asla denememeniz gereken yöntemlerden birisi, kan lekesini çıkartmak için sıcak su kullanmaktır. Sıcak su, lekenin pişerek kumaş içine daha fazla yerleşmesine yol açar. Oysa bazı özel püf noktaları ile kan lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz:

Lekenin bulunduğu bölümü sulandırılmış Hint yağı ile yumuşattıktan sonra bir sünger yardımıyla ılık suyla silin. Lekenin yerinde iz kalırsa Hint yağı karışımının içine üç damla amonyak katabilirsiniz. Lekenin yerinde koyu bir iz kalırsa onu açmak için ise giysiyi ıslatıp güneşe bırakabilir ya da lekenin bulunduğu bölgeyi hidrojen peroksit ile silebilirsiniz.

Bu genel çözümün yanında leke çıkarma yollarını kumaşlara göre sınıflandıracak olursak;
  • Pamuklu kumaşlarda, lekeli bölgeyi amonyaklı suyla ıslattıktan sonra sabunlu suyla yıkayabilirsiniz.
  • Yünlü ve ipekli kumalarda ise amonyaklanmış oksijenli su ya da oksalit asitli su kullanabilirsiniz.
  • Beyaz kumaşlarda lekeyi oksijenli suyla ıslattıktan sonra sabunlu ılık suda yıkamalısınız.
  • Renkli kumaşlarda nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bu karışımı lekeli yere sürerek kurumasını bekledikten sonra fırçalayarak temizleyin.
  • Halıda kan lekesini çıkarmak için ise lekeli yerleri beyaz sirkeyle ovmalısınız.

Kan lekesi ve diğer tüm özenli bir kuru temizlemeye ihtiyacı olan kıyafetlerinizde profesyonel hizmet ve sonuç almak için Dry İstanbul Kuru Temizleme'ye ulaşın, size zamandan da kazandıran yepyeni bir temizlik anlayışıyla tanışın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder